KASIM-ARALIK SAYISI ÇIKTI!

● Kapak konusu: Sera Yetiştiriciliğinde Domatesin Gübrelenmesi
● Bilimsel bakış: Topraksız Tarım
● Güncel : Beta Fidan ve Türkiye'de Değişen Meyve Islah
    Politikaları
● Güncel : Tarıma Hibeler Açıklandı
● Tarım Bankacılığı : TEB Tohum Şubeleri ile Tarım Üreticilerine
    Odaklanıyor
● Bilimsel bakış: Biyoyakıtlar ve Türkiye
● Bilimsel bakış: Sığırcılık İşletmelerinde Silajın Önemi
● Bilimsel bakış: Kuzu Büyütme
● Güncel: Meralarımızı Neden Koruyamadık?
● Tarım Hukuku : Devlet Destekli Tarım Sigortaları


Ve daha fazlası yeni sayımızda!

ABONE OLUN! Tarımda son gelişmeleri takip edin! 

Hava Durumu
Döviz Kurları


T.C. Tarım Bakanlığı

 
  KUZU BÜYÜTME 2.12.2014   
Koyunculuk işletmelerinin karlılığını belirleyen en önemli unsurlardan biri, kuzuların sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve onların pazarlama veya damızlık çağına kadar sorunsuz ulaştırılmalarıdır. Sürüde kısırlık oranının düşük ve koşullar elveriyorsa elde edilen kuzu sayısının fazla olması da karlılığı olumlu yönde ve doğrudan etkiler. Bu bakımdan ilkin aşım dönemi besleme (flushing) ile gebeliğin son 1.5-2 aylık döneminden itibaren gebe koyunların bakım ve beslenmesi özel önem taşımaktadır. Daha sonra işletmede doğuma hazırlık yapılması, doğumların izlenmesi ve doğumda kuzu kaybının önlenmesi için gerekli tedbirlerin alınması gerekmektedir. Doğum kayıtlarının tutulmasını takiben ana ve yavru bakımına özen gösterilmelidir. Ana ve yavru arasındaki iletişimin gözlenmesi, yalama-kurutma davranışı ve emzirme-emme davranışları; kuzunun vücut ısısının korunması ve açlıktan ölümlerin önlenmesi bakımından önemlidir. Koyunlarda memelerin kontrolü, kuzularda göbek kordonu bakımı, gerekli sağlık koruma önlemlerinin alınması ve yalnız kalan kuzuların (öksüz veya reddedilen) başka koyunlara yakılması (yabancı koyuna alıştırma) veya yapay büyütme seçeneğinin değerlendirilmesi gerekir. Ağız sütünün kuzu tarafından yeterince alınması sağlanmalıdır. Daha sonraki dönemlerde işletmede uygulanan yetiştirme sistemine uygun olan kuzu büyütme yöntemlerinin değerlendirilmesi yetiştirici gelirlerini artırmaya yardımcı olacaktır.
[Haberin Devamı]  
  BİYOYAKITLAR ve TÜRKİYE 2.12.2014   
Dünya nüfusu sürekli artmaktadır. Bu artışa bağlı olarak toplumun değişik kesimlerce farklı boyutlarda olsa da gıdalar yükselen bir değerde talep görmektedir. Ancak artan nüfusu beslemek amacıyla gıda hammaddelerinde üretim ve kalite artışı için yapılan girdiler, sanayi ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak yaşanan çevresel sorunları günümüzün önemli problemi haline getirmiş bulunmaktadır. Bu sorunlar zamanla bölgesel ve ülkesel boyutları aşarak küresel problem haline gelmiş, hükümetlerin yenilenebilir enerji kaynaklarına bakışını da değiştirmiş durumdadır.
[Haberin Devamı]  
  Sera Yetiştiriciliğinde Domatesin Gübrelenmesi 2.12.2014   
Bu yazıda yer alan gübre tavsiyelerinde, ortalama verim ve bitkilerin kaldırdığı besin maddesi miktarları dikkate alınmış ve üreticilere pratik olarak fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır. Üreticilerin bir bitkiyi yetiştirmeden ve gübrelemeden önce mutlaka, yetiştiricilik yapılacak toprağı ve o bitkiyi yetiştirmede kullanacakları sulama suyunu analiz yaptırmaları gerekmektedir. Bu analizlerin sonucuna göre yapılacak gübreleme programları mutlaka başarı sağlayacaktır. Domates için optimum pH değeri 6.0 – 7.0 pH değerleri arasındadır ve bu pH’ larda iyi bir gelişim gösterir. Bu bitki genel olarak, orta bünyeli, organik maddece zengin, su tutma kapasitesi yüksek ve iyi drenaja sahip toprakları tercih etmektedir. Gübre Tavsiyeleri Güz dönemi için 15-18 ton, İlkbahar dönemi için 18-20 ton ve Tek Ürün için 25-30 ton verim için yapılmıştır(Çolakoğlu ve Çiçekli, 2014). Damla gübreleme programları tek ve iki besinli gübrelere göre yapılmıştır. Domatesin gelişme dönemlerine göre ve ya aylık olarak verilen gübre miktarları o ay içinde yapılacak sulama adedine bölünerek uygulanmalıdır. Ayrıca aylık olarak önerilen gübreler yerine çok besinli Torosol, Maxitor, Innofert ve Soil Master gübrelerinin farklı formülasyonları domatesin gelişme dönemlerine göre kullanılabilir.
[Haberin Devamı]  
  TOPRAKSIZ TARIM 2.12.2014   
İnsanoğlu kendisi ve gelecek nesil için besin ihtiyacını karşılamak çabası içindedir.Ancak hızla artan nüfusa karşılık erozyon, çoraklaşma şehirleşme ve sanayi kuruluşlarının üretim alanlarına kurulması nedenleriyle giderek azalan tarım alanlarında bu ihtiyacı karşılamak gün geçtikçe daha da zorlaşmaktadır. Kısaca iklim değişikliği, kötü arazi yönetimi, kuraklık ve toprak verimliliğinde azalma gıda eldesinde alternatif üretim sistemlerine gereksinimi önemli ölçüde artırmıştır.
[Haberin Devamı]  
   
Haber Sayfası 1
 
Calendar
Title and navigation
<<<Aralık 2014>>>
Aralık 2014
 PSÇPCCP
4824252627282930
491234567
50891011121314
5115161718192021
5222232425262728
532930311234
















TÜM HAKLARI SAKLIDIR 2013 AGROTIME DERGİSİ.
BU SİTEDE YERALAN İÇERİKLERİN BİR KISMININ VEYA TAMAMININ KOPYALANMASI VEYA TEKRAR YAYINLANMASI YASAKTIR.

Bu web sitesi bir AKS-BİM Ltd. Şti. ürünüdür. Model A6W. 2012 . www.aksbim.com.tr